In 2023 halveerde de Vlaamse premie voor zonnepanelen. Ook in 2024 zal deze premie halveren, om dan in 2025 volledig uit te doven. Maar dat is niet de enige (ver)bouwpremie die volgend jaar afneemt. En dus zeker ook niet de enige premie die je het best zo snel mogelijk aanvraagt. Een overzicht.
2021 was in Vlaanderen hét jaar om een zonnepanelen te plaatsen. Vanaf januari 2021 kreeg je namelijk een eenmalige premie van 1.500 euro, aan te vragen nadat je installatie gekeurd was. De premie kwam er als compensatie voor het wegvallen van de terugdraaiende teller.
Aanvankelijk wilde de Vlaamse overheid die premie in 2022 al laten dalen, maar uiteindelijk deed ze dat pas in 2023. Vandaag bedraagt de premie voor zonnepanelen nog maximaal 750 euro. Vanaf 1 januari 2024 halveert ze opnieuw, tot maximaal 375 euro, om in 2025 helemaal uit te doven.
Om de premie dit jaar nog aan te vragen, moet je zonnepaneleninstallatie wel nog in 2023 gekeurd zijn. Maar dat zou moeten lukken, als je vandaag bestelt. Na het recordjaar 2022, waarin ruim 100.000 gezinnen zonnepanelen lieten plaatsen, lijkt de markt in 2023 wat af te koelen. Bijgevolg hebben de installateurs plaats in hun orderboekjes en zouden er geen al te lange wachttijden meer mogen zijn bij de keuringsinstanties.
Ook de percentages van Mijn VerbouwPremie veranderen vanaf 2024. Investeer je in een woning of appartement in het Vlaamse gewest, om het gebouw energie-efficiënter te maken (met dak-, muur- en bloerisolatie, hoogrendementsglas, een zonneboiler, warmtepomp)? Of om de woningkwaliteit te verbeteren (elektriciteit, sanitair, binnenrenovatie, ramen en deuren)? Dan kan je daarvoor de Mijn VerbouwPremie aanvragen, die sinds 1 oktober 2022 de vroegere renovatiepremie en energiebesparende premies van Fluvius vervangt.
Het bedrag van de premie hangt af van de inkomstencategorie waartoe je behoort. Behoor je tot de laagste inkomenscategorie, dan krijg je maximaal 50% van je factuur als premie. Tenzij je investeert in een gascondensatieketel, dan bedraagt de premie maximum 40%. Zit je in de middelste inkomenscategorie? Dan krijg je maximaal 35% van je factuurbedrag terug, of 40% als je investeert in een warmtepomp, warmtepompboiler en zonneboiler. Zit je in de hoogste inkomenscategorie, dan bekom je maximaal 40% als premie.
Vanaf 2024 zakken de percentages voor de laagste inkomenscategorie van 50% naar 35%, en voor de middelste inkomenscategorie van 35% naar 25%. Je vraagt Mijn Verbouwpremie dus het best nog in 2023 aan. Maar daarvoor moet je dan wel onder meer de voorschot-, tussentijdse en eindfacturen voorleggen. De werken moeten dus voltooid zijn.
Er zijn ook nieuwe premies op til. Zo kan je in Vlaanderen vermoedelijk vanaf het najaar 2023 of voorjaar 2024 een aanvullende Mijn VerbouwPremie aanvragen voor investeringen in gemeenschappelijke delen of bepaalde collectieve installaties van een appartementsgebouw. Je moet wel tot de middelste of laagste inkomenscategorie behoren, of een sociaal verhuurkantoor zijn. Meer details zijn momenteel nog niet bekend.
(Bron: www.livios.be/nl/artikel/65427/zonnepanelen-plaatsen-of-verbouwen-deze-premies-veranderen-in-2024)